GLÄDJANDE BESKED FÖR ÅRE RIDKLUBB

Dela den här posten...

 

Arvsfonden beviljar 4 miljoner kronor till ridhusbygge i Åre!

Arvsfonden tog idag beslut om att bevilja 4 miljoners finansiering för ridhusbygge till Åre Ridklubb. Ridhuset ska byggas strax öster om Åre by där stallet invigdes av Peder Fredriksson och Lisen Bratt Fredriksson 2018.

– Det är så många som arbetat för detta så länge – och nu blir ridhuset äntligen verklighet – säger Jeanette Åkerlöf, verksamhetschef på Åre Ridklubb.

Sedan tidigare har Jordbruksverket beviljat finansiering om 800 tkr och en ansökan till Åre kommun om medfinansiering är inskickad och handläggs för tillfället. Utöver detta är det privat finansiering på närmare 8 miljoner kronor som ska betala ridhuset, varav nu, tack vare Arvsfonden, hälften är i hamn.

Åre Ridklubb har bedrivit ridskoleverksamhet sedan 2007 och det är minst sagt tåliga elever och hästar som under åren i regn, rusk och blåst bedrivit lektionsverksamhet utomhus året om. Ett ridhus möjliggör inte bara en säkrare verksamhet, det ger även Ridklubben möjlighet att oavsett fjällväder bedriva hästsport och att utveckla för att även personer med olika funktionsvariationer ska kunna ta del av verksamheten.

Ridsport är den näst största ungdomssporten i Sverige, och bara i Åre så har nära 200 elever i veckan som rider. Redan 2018 gick flytten till det nybyggda stallet som även det medfinansierades av Arvsfonden. Dessa stora satsningar har arbetats fram och drivits på ideell bas av engagerade personer i föreningen vilket också betyder att det är många som nu gläds åt beslutet.

Hästverksamhet skiljer sig från andra idrotter på så vis att verksamheten kostar mycket pengar oavsett om lektionsverksamheten är igång eller inte.
Hästen som sådan kräver daglig skötsel året om, alla dagar i veckan, flera gånger per dag. Hästen i sig bidrar med att utveckla nya ledare från unga år upp till vuxen ålder. Den fungerar alltså som bästa kompis och läromästare samtidigt. Det finns inget bäst före datum för ridning!
Stallmiljön är en miljö där direkt lärande av varandra sker med hjälp av hästen. På hästens villkor. Miljön som sådan behöver vara lugn och trygg med tydliga rutiner och riktlinjer. Detta medför att unga med exempelvis bokstavskombination, tendenser till oro eller liknande finner en given trygg plats i stallet.
Utöver detta finns också forskning som visar att en majoritet av kvinnliga ledare har en bakgrund inom hästnäringen.

– Det är så kul att vår dröm om en hästsportarena nu blir verklighet! Tänk om vi redan nästa vinter kan bedriva vår verksamhet inomhus – det vore verkligen en fantastisk möjlighet för alla med hästintresse i Åre kommun, säger Jeanette Åkerlöf.

För mer information:

Jeanette Åkerlöf, Verksamhetschef Åre Ridklubb.

Jeanette@areridklubb.se

MER FRÅN AKTUELLT...