7 maj 2025
Information kring EHV-1 på Åre Ridklubb
Med anledning av den ryktesspridning som förekommer vill vi tydliggöra situationen. Vi förstår att det kan väcka både oro och frustration, och därför vill vi bemöta detta med korrekt information.
Vi är alla medvetna om att smittor kan uppstå på öppna anläggningar, och att vi alla värnar om våra hästars absoluta bästa och gör allt i vår makt att främja en god hälsa hos våra hästar.
I samråd med behandlande veterinär på Distriktsveterinärerna Jämtland och Ulf Hedenström, veterinärmedicinsk licentiat, banveterinär, lärare och veterinär på Wången, har vi gått igenom händelseförloppet och kunnat säkerställa att hanteringen av detta skötts på rätt sätt.
Länsstyrelsen är informerad och hålls underrättad och diskussionen har även förts med SVA gällande isolering och smittskydd.
Initialt uppgavs det att hästen redan igår var isolerad enligt veterinärens instruktioner, vilket inte stämmer och det ber vi om ursäkt för, rätt formulering skulle vara att hästen är hanterad enligt veterinärens instruktioner.
Händelseförlopp
Lördag 3 maj
Veterinär tillkallades då den aktuella hästen uppvisade vinglighet och balanssvårigheter. De symtomen skulle kunna förklaras av annat än smittsamma orsaker, till exempel trauma mot eller kroniska processer i hals- eller ryggkotpelare som plötsligt akutiserats. Hästen behandlades med kortison och svarade bra på det då balanssvårigheterna minskade.
Det fanns ingen stark misstanke om att virus skulle ligga bakom symptomen, och veterinärer har inte skyldighet att provta hästar som inte uppvisar symptom som ex. feber, men i detta fall provtogs hästen ändå för att kunna utesluta smitta. I och med att det inte finns någon stark misstanke om att symtomen orsakats av något smittsamt fanns det då heller ingen anledning att isolera stallet direkt. Det är inte särskilt vanligt att EHV-1 orsakar symtom från nervsystemet även om det förekommer.
Tisdag 6 maj
Under eftermiddagen kom ett positivt provresultat till veterinären som meddelade Länsstyrelsen som också har fått information från SVA via Jordbruksverket. I samråd med veterinären började vi vidta säkerhetsåtgärder genom att hitta en lösning för att isolera den smittade hästen.
Onsdag 7 maj
Vid lunchtid flyttades den konstaterat smittade hästen från anläggningen.
Handligsplan
Vi behöver nu tänka framåt, hjälpas åt och stötta varandra och dela faktabaserad info varje dag för att minska smittspridningen.
Vår anläggning, likt många andra, har inte möjlighet att isolera hästar med 50 meters avstånd, därför kan ingen enskild häst isoleras utan hela anläggningen är nu isolerad och i karantän.
- Igår den 6 maj blev smittan bekräftad så det räknas dag 0.
- Varje morgon ska alla hästar tempas under 4 veckor. En templista sätts upp på alla boxar och hästägare ansvarar för att detta skrivs upp varje dag. Ev. förhöjda temperaturer ska rapporteras via sms till ridskolechef.
- Om någon häst uppvisar symtom som ex. feber, nedsatt allmäntillstånd, snorighet, hosta, vinglighet ska hästägaren kontakta veterinären, samt rapportera till ridskolechef.
- Om någon häst skulle uppvisa symptom kommer karantäntiden börja om.
- Om ingen häst visar symptom på 4 veckor kan vi upphäva karantänen.
- Ridskolechef kommer ha kontakt med veterinären och stämma av läget 3 ggr/vecka.
- Upprätthåll hygien för både häst och människa
○ Vistas endast på privatsidans del av stallet samt vid Zorros box vid utfodring.
○ Byt kläder och skor mellan stallavdelningar och andra stall.
○ Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten.
○ Använd handsprit vid behov.
○ Rengör utrustning.
Anläggningen
Anläggningen är tillsvidare stängd och det betyder att hästar inte får lämna anläggningen eller att vi tar emot besökande hästar.
Ridskoleverksamheten
- Veterinärens bedömning i samråd med SVA är att lektionsverksamheten kan fortgå förutsatt att alla följer nedan uppsatta förhållningsregler
- Vistas endast på ridskolans stallsida.
- Om möjligt så vistas inte i andra stall och träffa inte hästar i andra stall under tiden som ridklubben är isolerad. För personer som vistas i andra stall är det viktigt att duscha (hår och kropp) samt byta till rena kläder och skor innan vistelse i andra stall.
- Tillämpa god hygien mellan att man hanterar olika hästar. Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten, använd handsprit efteråt innan hantering av en annan häst. Detta är extra viktigt om man hanterat en häst som uppvisar symtom.
Mer info om EVH-1: https://www.sva.se/djurhaelsa/djursjukdomar-a-oe/sjukdomar/virusabort-ehv-1-hos-haest/
Tack för ditt stöd och din förståelse!
Vänliga hälsningar,
Ridskolechef och styrelse
styrelsen@areridklubb.se
Information 6 maj 2025
Vi har tyvärr fått bekräftat att en av våra inackorderade hästar på Sjösidan testats positivt för EHV-1 (herpesvirus typ 1). Hästen är isolerad enligt veterinärens instruktioner.
Ingen häst får lämna eller komma till anläggningen. Ingen rörelse mellan stall. Vi inväntar veterinärens ytterligare rekommendationer och övervakar samtliga hästars hälsa dagligen enligt veterinärens riktlinjer.
Vi förstår att detta väcker frågor – du är varmt välkommen att kontakta oss.
Tack för ditt stöd och din förståelse.
Vänliga hälsningar,
Ridskolechef och styrelse
styrelsen@areridklubb.se